top of page

איך אפשר לעזור לילדים עם הפרעת קשב?

מהי הפרעת הקשב?

זה השם שנתנו לקושי שאותר עוד במאה השבע עשרה ע"י מר  לוק לאחריו רופא ילדים בשם סטיל שבשנת 1902 תאר ילדים היפראקטיביים, אימפולסיביים ובלתי מרוכזים. משנת 1952 ועד שנת 1980 הנושא תואר ונכלל בDSM (ספר האבחנות הפסיכאטריות בארה"ב).


המונח 'הפרעת קשב' בו משתמשים כמעט כל הזמן, אך השם המדוייק יותר לתאר את הקושי זו הפרעה / קשיים ב'תיפקודים הניהוליים' (Executive Function), ויש שמדברים על 'קושי בויסות הרגשי-חושי'. אלו אספקטים שונים לקושי שמתגלה לרוב כבר בגיל הצעיר בשנים בהן הילד בגן הילדים.


תפקודים ניהוליים ילדים שאובחנו עם הפרעת קשב ניחנים ביכולות כמקובל בכל גיל ולחלקם אף מחוננות והם ממש רוצים להצליח, אך קשה להם בשל קשיי האונה הקדם מצחית (כשמה נמצאת במצח שלנו) זו שאחראית על ה"תפקודים הניהוליים", זו שאחראית על השעון שלנו, ניהול הזמן, עיבוד מידע, חלוקת הקשב, תגובות, חולמנות, הסחות דעת ועוד.


דימוי עצמי נמוך נובע מהדבקת תוויות  (מגיל צעיר) לילדי הקשב. שאלות ואמירות בסביבת הילד שיוצרות תוויות פוגעות, מחלישות ושליליות במעגלים הקרובים. אמירות המצביעות על היותם עצלים ושאינם מתאמצים מספיק, פוגעות בבטחון העצמי שלהם, פוגמות בסיכויים לצאת מחוזקים ובטוחים ביכולתם לעולם. מהססים לעיתים לרתום את היכולות האישיות שלהם (ויש להם כאלה) על מנת להתמודד עם הקשב הלקוי בסביבת החיים היום יומית. חוסר הביטחון ביכולתם יכול להשתנות על ידי נקיטה בדרך ההפוכה שעדיפה, לחזק ולשבח כל פעולה, כל הזמן, כל מעשה וכוונה בכיוון הרצוי.


למה הקושי? כי הדופמין נספג מהר יותר במוח אצל אנשי ילדי הקשב. הדופמין הוא 'יצרן' האושר מעורר המוטיבציה ומעודד לאסוף עוד ועוד חוויות הצלחה, כי זה מיצר עוד דופמין. תזכרו את זה, כי זה ממש חשוב בהתאמת תהליך העזרה בהמשך.


ידוע שהאונה הקדם מצחית אצל כלל בני האנוש מסימת תהליך הבשלה רק בגיל עשרים וחמש ולאחר מספר שנים בגילאי הארבעים חמשים מתחולל תהליך טבעי של ירידה איטית בתפקודה. על מנת לשמר את היכולות המוחיות בכל גיל יש לאתגר אותו כל הזמן.

המוח עובר גיזום של כל מה שלא בשימוש, מוסר, בפעם הראשונה זה קורה בגיל הינקות זאת לצורך שיפור בתפקודים המוחיים. נכון, זה לא ממש ידוע, אבל זה מה שאומרים הביולוגים נוירולוגים החוקרים. ולכן חשוב לאמן את המוח בגיל הצעיר והילך כדי לשכלל את יכולותו לתפקד טוב יותר לאורך זמן.


יש גם הורים שמאמינים שבילדות עיקר הבעייה ועיקרה היא במפגש של הילד עם בית הספר, אבל זה לא מדוייק, נכון שהקשיים בבית הספר משפיעים על החיים של הילדים וההורים לאורך שתים עשרה שנות לימוד.

אבל מרבית הקשיים התסכולים והאכזבות עקב הפרעת הקשב הן בגיל הבוגר יותר, כשיוצאים מבית ההורים לעצמאות אישית ולמגורים ניפרדים ולאחר מכן כשהופכים לזוג וכהורים אז הקושי מתעצם מעצם זה שהעומס והמחויבויות גדלות.


מה קורה בבית?

בבית ההתמודדות עם הסחות הדעת, השכחה, ה'דבק' למסכים המרצדים, זמן התגובה, האי סדר, הקושי להכין שיעורים ועוד סימפטומים רבים כמו הקושי לקחת כדור בבוקר, קשיי שינה ובררנות מזון וכמובן הרשימה מתארכת ויחודית לכל אחד ובכל בית זה מרגיש אחרת.


איך אפשר לסייע בבית הספר?

בבית הספר המערכת החינוכית משתדלת אך מתקשה לסייע לילדים בכיתה ולכן מוצאים להם סיוע בשעות פרטניות וסיוע מקצועי יחודי שמתייג אותם חברתית ואישית. המערכת החינוכית בארצות רבות בOECD בנויות אחרת ומתפקדות אחרת מהמקובל כאן בארץ.


שנים רבות לוויתי מנהלים וצוותים חינוכיים בכל הארץ. הדילמות מאתגרות כמעט כל צוות שפגשתי ולא ארחיב כאן מעבר, אך בכל מפגש מורה ותלמידים ניתן לשפר ולהתפתח בתחומים שיכולים לסייע לכולם וגם לילדי הקשב. לדוגמה בתחום גיוון שיטות ההוראה והלמידה, בניגוד למקובל, השיטות קימות, ידועות, אפשריות וזמינות בכל מקום וזמן ותלויות ברצונו וביכולתו של כל אחד מהצוות בביה"ס.



אז איך בכל זאת אפשר לסייע בבית ובביה"ס?


בביה"ס

הורים חשוב להיות בקשר מלא עם הצוות החינוכי כדי לאפשר לילד לקבל את התמיכות המגיעות לו כולל שעות פרטניות. לדאוג לחזק את הביטחון העצמי של הילד על ידי שיח הממקד מבט דרך משקפי ההצלחה היום יומית. לשוחח עם הצוותים החינוכיים ולהדגיש את הגיוון הנדרש לילדכם.


לא ארחיב כאן מעבר, אבל הנה דוגמאות ספורות, לכל אחד מאיתנו יש שלושה ערוצי קשב (חזותי שמיעתי תנועתי)לרוב אחד מהם הוא הדומיננטי. כדי שבכיתה כולם יפיקו את המירב נדרש ללמד בשלושת ערוצי הקשב במקביל, זוהי משימת המורה עבור כל תחום נושא ושיעור.

נושא חשוב נוסף הוא ללמוד איך ללמוד מה הן השיטות שניתן בעזרתן לקלוט מידע ולשלוף אותו, מה היא הדרך הכי טובה שלי לשינון ושמירת המידע לצורך שליפתו? יתכן ובעת הצורך מתן מספר שיעורים עם מורה לאסטרטגיות למידה יסייעו.

לזמן הצלחות וללמוד מהן כל זמן (זוכרים ?דופמין!) זו טכניקה שיושמה רבות בעבר במערכת החינוך והיא טובה לכולם היום ובמיוחד לילדי הקשב. לאפשר הצלחות באופן יזום בהתחלה ואט אט להגביר!


בבית


נכתב לא מעט על ההשפעה של הסביבה הקרובה על הקשב האישי, יש האומרים שכארבעים אחוז מקשיי הקשב האישיים מצויים בסביבה הקרובה של הילד בבית. ואפשר להקל עליו על ידי ארגון וניהול הסביבה בדרך מתאימה יותר.


בבית אפשרו הצלחות ופרגנו כל הזמן כל יום כל היום. זה המנוע להניע. ולא זה לא פינוק לאנשי הקשב זה צורך.


כדברי נזיר סיני וותיק, לפני שתצא לסדר את העולם סדר את המיטה שלך. על כל המשתמע השפעת הסביבה על הקשב היא רבה ומשמעותית יש אומרים שכארבעים אחוז מקשיי הקשב הם תלויי סביבה.

הנה מספר דוגמאות.


לבנות מספר הרגלים חזרתיים זהים ושיגרתיים (שעות בוקר קימה ושעות ערב) שיעשו באופן אוטומטי (אז המוח נח ולא צריך להתאמץ)בשפת הפסיכולוגיה אלו טקסים קבועים שאחרי שנכנסו לתלם ברור שיש לקיימם ואין עליהם דיון.


פעם בשבוע מסיבת סדר וניקיון, כולם מתגייסים יחד לניקוי וסידור החדרים והבית עם אוירה טובה, צחוקים, מוסיקה ממש מסיבת ניקיון שמתחילה בשעה X ותסתיים בשעה Y ואחריה יבוא פינוק ופרגון הדדי. לכל אחד יהיה תפקיד אותו יעשה כמיטב יכולתו ובהתאם לגילו (תנו להם לבחור את התפקיד).


מספר פעמים בשנה (תצמידו את הארוע לקראת חג או לעונה או ליום הולדת) צמצום ומיחזור אז מוסרים את כל החפצים המיותרים מהבית ומשאירים רק את מה שנדרש לשימוש והכרחי על פי החלטת כל אחד מבני הבית, מהווה מימוש תפיסה של מינימליזם שמקל מאוד על כולם ובמיוחד על הקשב.


תחום הקניות והמזון כקנייה שגרתית שחוזרת על עצמה כל שבוע, לדבוק ברשימות של אוכל טרי ובריא לא מעובד ופשוט להכנה מהירה וזמינה. להכניס רשימת קניות למערכת הזמנות הממוחשבת באחד הסופרים הקרובים לליבכם לבצוע פעם בשבוע כאוטומט. בדרך זו תחסכו זמן ותוכלו לצאת לפעילות פנאי מהנה ומגוונת עבורכם ועבור הילד.


מה ניתן לעשות בשעות הפנאי האישיות והמשפחתיות?

המון ספורט, מכל סוג, בכל מקום אפשרי, עדיף בחוץ כמובן, לפחות חצי שעה ביום, פרטני קבוצתי תחרותי אתגרי ימי בברכה בטבע, על המגרש והמשטח, כל ספורט דינמי שמחייב לרוץ, להגיב מהר לנשום במהירות, להיות בקשר עין עם הזולת או עם הכדור עם המחבט... התנועה תעשה טוב לכל אחד מהילדים ולכל המשפחה יחד.


הכנת שיעורי בית

חוזרים לדופמין הנה הוא שוב, התנועה והקצב מעלים את הדופמין במוח ומאפשרים שיפור הקשב לשעות רבות בהמשך כך לכל היום. אז לפני הכנת שיעורים מעצבנים ומשעממים (כדברי הילדים) רקדו בבית, צאו לריצה, קפיצה, תחרות תופסת, קשה לדבר? מעולה! המשיכו, ואז סדרו את הנשימה חיזורו להכין שעורים. עשו זאת עם הילד 15 עד 30 דקות, יעשה טוב לשניכם.


חוגים בשעות הפנאי

כל חוג יכול להיות מעניין אם הילד.ה שלכם מתעניין.

זו דרך המהווה הזדמנות לקשרים חברתיים רחבים, להצלחות ופיתוח תחומי עניין. חוגים זו מערכת לימודים מקבילה שמאפשרת הזדמנויות להצלחות ולסקרנות להיפתח לעולמות תוכן חדשים. ילדים יהנו מאוד מערוצים מגוונים וחדשים התואמים את החוזקות שלהם בשעות אחה"צ.




מירי להק- יועצת אישית וארגונית וחברה בהנהלת איגוד היועצים הארגוניים. בעלת 'צעדים להצלחה, אימון הקשב'.

 


בהצלחה:)



צעדים להצלחה| מירי להק| אימון הקשב כדי להיות מצוין




Comments


bottom of page