top of page

איך רעש, עומס וחוסר סדר סביבתי שוחקים את הקשב – של ילדים, עובדים וגם שלנו

עודכן: 7 ביוני

להפסיק להילחם בקשב – ולהתחיל לנהל את הסביבה



לא מדובר רק בילדים – גם אתם שם.


רבים לא יודעים זאת, אך לסביבה יש השפעה דרמטית על קשב וריכוז – לא רק אצל ילדים, אלא גם אצל מבוגרים: הורים, מנהלים, ועובדים.

מחקרים מראים כי עד 40% מה מעשי בקשב מושפעים מהסביבה , ולאו דווקא בשל מבנה מוחי פנימי או מ"אופי".


נסו להיזכר בעצמכם: אתם בשעת עומס בקניון, רעש, צבעים, תנועה, פתאום שיחת טלפון חשובה. מה קורה?

חלק מתרחקים למקום שקט, יש שמים יד על האוזן, מתעצבנים, מגיבים בקצרה, מגביהים קול.

למה? העומס החושי מציף, המוח מאותת שיחה חשובה צריך להתרכז . התגובה הטבעית שלנו לצמצם את כמות הנקלט לחושים שלנו בעיקר ראיה ושמיעה משמע לעזור לנו סנן את מבול הרעשים וזאת כדי לאפשר אולי להגן על הקשב.



אז מה זה אומר להורים?

בבית שלכם, אחה"צ, כשהילדים חוזרים, טלוויזיה אחת (או יותר) פועלת, מישהו מבשל, מישהו צועק מהחדר הטלפון מצלצל מכונת הכביסה והמדיח עובדים, צעצועים וכביסה בכל מקום.

האם סביר שהילד יתקשה בהכנת שיעורים?

זה לא תמיד כי הוא "עצלן" או "לא מרוכז". יכול להיות שהוא פשוט מוצף? ידוע שאצל ילדי הקשב יש קושי בוויסות חושי, המשמעות היא זו להתמודד עם העומס החושי הזה ולנהל אותו.

תדמיינו את הבית הזה באופן אחר, מאורגן ובעל צבעים בהירים, בני הבית מפעילים סינון רעשים והנמכת הצלילים או ביטולם, גם אם למספר שעות, תאורה רכה, פינות עבודה קריאה שקטות, טמפרטורה מתאימה לעונה – יכולים לשפר פלאים את היכולת שלו ושל כל בני הבית להתרכז.


ומה זה אומר למנהלים?


העסק והארגון שלכם – וגם אתם – מתמודדים בחיי היום יום בעבודה, עם סביבה 'רועשת' טלפונים, ים של מסרוני וואטסאפים, רעשי רקע, תנועת אנשים, שיחות חשובות שנעשות כדרך אגב, שמועות שרצות, צורך לבצע מספר פעולות מקבילות שדורשות את תשומת הלב וחלקן יכולות להיות חשובות. בסביבה כזו – הקשב נשחק , איכות העבודה יורדת, והעייפות עולה.


הפתרונות מגוונים אבל הבסיס שלהם נמצא ביוזמה ליצור מקום ורגעים של שקט יזום, אזורי עבודה עם מיעוט גירויים הסחת דעת, מקום בו אפשר למצוא פינות של שקט. ארגון שיש לו תרבות שגם מכבדת את אלו שהעומס הזה מנטרל להם את היכולת לעבוד וליצור באופן יעיל תוצר ראוי נטול שגיאות. ניהול סביבת הקשב הוא חלק מניהול אפקטיבי המשפיע על התוצר על איכותו, על כמות התלונות של הלקוחות, על החזרות מוצר וכמובן בסוף על הרווח וההישרדות בסביבה תחרותית ותובענית.



לסיכום:

אם אנחנו רוצים לעזור – לעצמנו, לילדים, לצוותים – כדאי להתחיל בליצור סביבה פחות מציפה , ולזכור: הקשב הוא משאב – והסביבה היא המפתח לשמירה עליו.




מירי להק- יועצת ארגונית ואישית, חברת הנהלת איגוד היועצים הארגוניים, מומחית ומאסטר בניהול, בעלת צעדים להצלחה -אימון הקשב כדי להיות מצוין. www.lahackpro.com




לסביבה יש השפעה על הפרעת קשב וריכוז


Comments


bottom of page