מהם קשיי קשב?
עומס מידע עלול לגרום לקשיי קשב.
באמצעות תרגילי נשימה מתאימים ניתן להקל, זמנית, על הקושי ולהחזיר את תחושת הנינוחות .
בעולם המערבי, מרובה הגירויים והסחות הדעת, הקשב שלנו נפגע לאורך היום פעמים רבות. חישבו מה עובר נהג חדש/ותיק בעת נהיגה ברכב לאחר שקיבל רישיון, שקיבל זה עתה רכב חדש ויצא לנסיעה בכביש המהיר.
הנהג חווה בד"כ התרגשות, מחויב במהלך הנהיגה לתשומת לב ולקשב רב, כדי לשלוט במכונית ובאיתותיה מכל המסכים, עם או בלי אפליקציית ניווט. ע
ליו לשים לב לכל הקורה סביבו בכביש: לנתיבי התנועה והכוונות התמרורים, לרכבים זרים, להתנהגותם הבלתי צפויה של נהגיהם, לעמודי חיווי כרמזורים, ולפרסומות מרצדות. בנוסף הוא שם לבו גם לצלילי התראות מהאפליקציות בנייד, שיפעילו אצלו התניה פאבלובית, אוטומטית ומתגמלת.
עודף מידע וקשיי קשב
נהיגה בכל גיל, ובמיוחד בגיל הצעיר והמבוגר, מחייבת התמודדות עם עומס מידע שגורם לאונה הקדם מצחית במוח לעבוד מאוד קשה. בתום נהיגה בת כשעה לערך, חווה הנהג עייפות רבה בשל אתגרי הקשב שנדרש להם.
נמצא שבגיל הצעיר (עד גיל עשרים וארבע) האונה הקדם מצחית נמצאת בהתהוות, ובגיל המבוגר (גילאי ארבעים-חמישים) מתחילה ירידה איטית וטבעית באונה וביכולת הקשב.
ירידה זו עשויה לגרום לעייפות, ירידה במוטיבציה, נסיגה במצב הרוח, אי שקט, עייפות ועלייה בתגובות לא מבוקרות, כאכילה או התנהגות כביש אימפולסיבית וריגשית.
תרגול יכול לעזור
בתהליכי למידה מצאו שניתן לתרגל, לחזק ולאמן את "שרירי" היכולת המוחית שלנו ולשפר את יכולת המיקוד-הפוקוס של תשומת הלב וגיוס שקט פנימי.
תרגול העשוי לצמצם את הסחות הדעת מאירועים שאינם במיקוד. זהו תהליך שעם הזמן ולאחר תרגול, יכול לסייע לצמצם את המוסחות ולהגביר את המיקוד והקשב. גם כאשר מסביב יהיו הסחות שאינן רלוונטיות, ניתן יהיה לסלקן מתשומת הלב ולהתמקד.
מצבים העלולים לגרום לקשיי קשב
בעקבות תחלואת הקורונה מצאו כי גם התחלואה העקיפה השפיעה בין היתר על יכולת הקשב של האנשים. בכתבה 9-5-22 של מכון ויצמן מונים את ההשפעות שנלוו לתחלואה, לאחר ההחלמה מקורונה, והן כוללות גם קשיי ריכוז והפרעת קשב.
זאת ועוד, מצבים בהם קיים חשש קיומי הישרדותי, כגון מצב רפואי, כלכלי או בטחוני, עלולים לגרום לאי שקט פנימי, לסערת מחשבות מעורפלות ומעגליות היוצרת חוויה זמנית של קשיי קשב.
זו תופעה שלרוב אין מדברים עליה, היא נכונה לכל גיל. היא משפיעה על כל אחד בחייו: בלימודים, בבית, בעבודה, באכילה ובקשרים הבינאישיים. לאחר שחולפת תקופה זו, חוזר אט אט השקט והמיקוד.
תרגיל נשימה לשיפור התחושה
את התרגיל ניתן לעשות בישיבה נוחה או בשכיבה.
הניחו כף יד שמאל על בית החזה ויד ימין על הבטן באזור הטבור.
בצעו נשימות עמוקות באופן הבא:
שאפו מהאף אוויר ונפחו את הבטן כך שיד ימין תעלה, החזיקו אויר בספירה של ארבע ונשפו מהפה אט אט בספירה של שש.
כך גם נשמו אל בית החזה אל יד שמאל כך שבית החזה יתרחב. ואז אל יד ימין שעל הבטן.
צרו מעגל נשימה החוזר על עצמו, כך בצעו מספר חזרות, עד תחושת נינוחות או הרדמות.
מירי להק- יועצת אישית וארגונית וחברה בהנהלת איגוד היועצים הארגוניים. בעלת 'צעדים להצלחה, אימון הקשב'.
Comments