מה היא הדרך להצלחת אנשי הקשב
לכל אחד מאיתנו ישנו אתגר שעימו הוא נדרש להתמודד לאורך החיים. האתגר יכול להיות בתחומים מגוונים, חלקם אישיים ומוכרים וחלקם פחות. בעשור האחרון נראה שהרשתות החברתיות איפשרו לרבים לחוש בנוח לספר ולהתייעץ בנושאי האתגר האישי באופן ישיר או אנונימי.
הקהילה ברשתות החברתיות מחזירה משוב ומהדהדת את האתגר, היא מהווה מראה ותורמת טיפים מנסיונה. חווית אני לא לבד ויש עוד כמוני בארץ ובעולם מקלה במשהו על האתגר האישי ומסייעת למצוא דרכים ללמוד להתמודד עימו.
עד השנים האחרונות אנשי הקשב והריכוז, ADHD, התמודדו לבד עם האתגר האישי ומצאו באופן עצמאי את הדרכים והשיטות שיקלו עליהם בדרכם הלימודית, חברתית ומקצועית. מציאת הדרכים והשיטות באופן עצמאי לוו ברגשות לא פשוטים לאורך הדרך. רבים הצליחו למצוא את הנתיב שבו הצליחו להתגבר על הקושי. לאנשי הקשב האתגרים חוזרים וצצים בכל פעם מחדש במעגלי החיים, בהזדמנויות שונות, וזה מאתגר.
הדימוי העצמי הפנימי כאתגר לאורך החיים, כשמשהו קורה ופוגש את הילד הפנימי המאותגר, זה יכול לטלטל ולהציף. הורה או הורים עם קשיי קשב, הפוגשים את מערכת החינוך מחדש דרך הקשיים של ילדם מאותגרים רגשית וחווים סערה רגשית.
נדמה להורה, שאם יעניק טיפים מושכלים לילדו מניסיונו, יצליח הילד לצלוח בקלות את האתגר. אך לא כך הדבר. הילד ידרש לחצוב בעצמו את דרכו בשל היות תופעת הקושי הקשבי אינדוודואלית. היכולת של ההורים לסייע נמצאת בערוצים אחרים. אלו הערוצים התומכים שיקלו על הילד להתמודד. ערוצים אלה מצויים ברשתות החברתיות אך אינם מאוגדים לכדי שלם הניתן ללמידה ויישום.
הפתרונות התומכים:
ערוצי הסיוע נמצאים במספר היבטים מרכזיים, תודה ומוכנות להשתנות, בסביבה הפיזית, בדרכי ניהול החיים, בתזונה, בתנועה וספורט מותאם ובתרגול ופיתוח היכולת האישית מוחית.
בנייה נכונה של הסביבה הביתית שעוטפת ומסייעת לילד ולמבוגר כאחד. ניהול החיים והסביבה המשפחתית, במשפחות קשב רבות החיים המשפחתיים מתנהלים באופן אקראי ומגיב לארועים מזדמנים בשיטת כיבוי שרפות. הדבר דומה למנהל עסק או ארגון שאינו בונה תוכנית עסקית ואסטרטגית אלא מגיב לארועים רגעיים הקורים ומחייבים מענה נקודתי. נדרש תכנון וביצוע. בניית מערך מתוכנן ומנוהל בסביבה הביתית לתמיכה בקשיי הקשב והריכוז, גם אם נדרשת עלות או סיוע נוסף.
בסביבת החיים בבית יש חשיבות להתאמות בהתאם לגילאי הילדים והמרקם השלם הוא חלק מהחוויה היום יומית. משמע בניית סביבה אישית וביתית במבנה נעים מסודר בקביעות(לכל חפץ מקום קבוע), מערך ציוד מינמליסטי (בכל הבית) לשימוש יום יומי פרקטי ושאינו מכביד ומציף. עיצוב בעזרת חומרי צבע ממתנים ומרגיעים, לצורך כך ניתן למצוא פלטות צבעים ייעודיות. ניצול יעיל של הציוד הנדרש לצרכי בני הבית ובגובה המתאים להם.
הבנת חשיבות פעילות הספורט כחלק חשוב מההתפתחות המוחית. אין הכוונה לספורט בו השרירים עובדים והמוח נח. אלא לספורט בו המוח חייב להיות פעיל ומגיב במהירות לסטואציות מאתגרות. הספורט צריך להיות דינמי ומערב תנועה בעצימות משתנה משולב באתגר חשיבתי. פעילויות כאלה הם כדורסל לדוגמה, פעילות מים גוונת וגם פעילות מים אתגרית, ניווטים בשטח בקבוצה ובתחרות, משחקי פנאי מסוגים שונים. כל אלה ועוד יכולים להיות חוויה אישית ומשפחתית מיטיבה ומגבשת לאנשי הקשב.
הכרת חשיבות מערך התזונה הביתי, רכישה, הכנה והגשה של מזון בריא שזמין בבית העשיר בתזונה תומכת קשב יכולה להיות בסיס טוב לשיפור קשיי הקשב. ידוע שהמוח האנושי צורך בינקות כמחצית מהאנרגייה הנצרכת, ובבגרות כרבע מהאנרגייה הנצרכת. כמו כן ידוע כי ישנם מזונות הגורמים לתחושת ערפול (בספרות נקראים מוחות שבורים), ואחרים מסייעים ותומכים בהרחבת היכולות המוחיות ובתמיכה במעברים אלקטרו כימיים במוח. מרבית ההמלצות סובבות סביב תזונה ים תיכונית.
ולבסוף תרגול או תרופה או שניהם, על מנת לסייע להתניע את המוח אל המיטב. כל מי שנוטל תרופה או שאינו לוקח אותה ברציפות, יכול לתרגל נוירופידבק. האימון המוחי בשיטת הנוירופידבק (מאושר משרד החינוך) מקנה יכולת והזדמנות לתרגל ולשפר את הפעילות היום יומים על ידי משחק ממוחשב המלמד את המוח מה המשמעות של ריכוז וקשב. מדגים איך ניתן להיכנס ולצאת מריכוז. איך ניתן לשמור לאורך זמן את הריכוז ולתרגל זאת לשיפור מאקסימלי.
אימון נוירופידבק לילדים מייועד למאובחנים מגיל 8 פלוס מינוס וקדימה. האימון במיטבו נמשך כארבעה חודשים, פעמיים בשבוע ומחירו כמו שיעור פרטי ברמה גבוהה. האימון המוחי למבוגרים יכול לסייע בשיפור אישי ומקסום יכולות קיימות. התרגול בנוי בהתאמה אישית על פי הצורך והגיל, נפגשים פעמיים בשבוע קבוע משוחחים ומתרגלים. כל אימון מכיל בקרבו מספר אלמנטים נוספים לתרגול הממוחשב על מנת לבנות את הסיכוי הגבוה ביותר להצלחה.
מאחר ותחום האימון המוחי-נוירופידבק הינו חדש ומוכר פחות, ההמלצות עליו ברשתות החברתיות נמוך. זו גם הסיבה שהורים ויועצות טרם הכניסו אותו למערך הצעותיהם כחלק מאופציות התמיכה והסיוע, זאת למרות הצלחתו בכשמונים אחוז מהמקרים בפועל.
על פניו נראה פשטני לשחק משחקי מחשב ולהצליח לאמן את המוח, נכון? מה ההבדל בין משחקי מחשב מוכרים לתוכנה זו? הבדל גדול. לצורך כך, אני מזמינה אתכם למפגש הכרות חינמי, עימי, בנתניה על מנת להתנסות, שם נכיר את אתגר הריכוז, על ידי משחק הדורש לשמור על כדור נפוח בכושר הריכוז האישי בלבד, ללא מגע בעכבר או במקלדת, אלא אך ורק על ידי גלי המוח EEG, במשחק הכי קל במערכת האימון והניטור המוחית.
בהצלחה :)
