כיצד אפשר להשיג שקט במשפחת קשב ?
אורחות החיים במשפחת קשב או קש"ר הוא תחום שמוזכר ומדובר פחות מהמקובל והנדרש.
משפחות קשב רבות מתארות עייפות של אחד או שני ההורים, תחושה של ארועים בלתי צפויים, שנוחתים בהפתעה, קושי בניהולם וקושי ליצור נינוחות יום יומית בקרב אנשי התא המשפחתי.
כאשר אחד ההורים או שניהם עם ילד אחד או יותר המתאפיינים בהפרעת קשב הם נחשבים כמשפחת קשב(גנטי). במשפחה כזו ההתנהלות היום יומית, היא שאיפה תמידית לאיזה שהוא שקט וסדר מיוחל, שלא מגיע, למרות המאמץ שמושקע בכך.
כשמנסים לפרוט את התנהלות בחיי המשפחה בכל יום נשאלת השאלה מהי השאיפה הזו? מהו הרוגע, השקט, הסדר המיוחל הזה?
ההורים מתארים היבטים רבים אשר מתסכלים אותם ומקשים עליהם את איכות החיים המצופה וגם הילדים כמהים לרוגע ונינוחות. הם מתארים צרכים לא מוגשמים שיכולים להשפיע על התפקוד של כולם.
נטען כי כארבעים אחוז מתופעות הפרעת הקשב הם תולדה של סביבה והתנהלות לא מותאמת והשאר הם נוירולוגים מוכרים.
השאיפה התמידית לרוגע
שאיפה לאיכות חיים רגועה ורצוייה שנתפסת כחשובה וחיונית בהיבטים נפשיים ובריאותיים, והופכת להיות חשובה ולעיתים קרובות היא בלתי מושגת עבור האנשים במשפחה.
עבור ילדים צעירים ובני נוער שעדין לא מבטאים את הצורך הזה לרוגע במילים, חווים את ההשפעה ההורית וההתנהלות בחיי היום יום. הסביבה והאווירה משפיעה עליהם וקובעת עבורם את רווחתם והצלחתם בחיים כעת ובעתיד.
ידוע שהילדים מאמצים מודלים מהמשפחה לחיים העתידיים שלהם כבוגרים עצמאיים וכהורים לעתיד, ולכן חשובה עוד יותר ההתנהלות ודרכי ניהול הנינוחים בתוך המשפחה, כמפתח לחיים כעת של בני הבית וכדוגמה לחיים העתידיים של הילדים.
משפחת ואנשי הקשב נמצאים בסיכון לאיכות חיים רצויה אך בלתי מושגת, בשל מאפייני ההפרעה כאשר אינה מטופלת בהתאמה לצעיר עם קשב לקוי ולמשפחה במלואה. בנוסף לכך בגיל ההתבגרות עולים הסיכונים עבור צעירי הבית ולכן חשוב הטיפול התומך והמתאים מגיל צעיר לצעירים ולבני המשפחה.
הסיכונים הנמצאים בספרות המחקרית מתארים סיכון לדימוי עצמי נמוך, קשיים חברתיים, אי הצלחה בלימודים, אי התמדה במסגרות הלימודים, ניידות רבה בתעסוקה, הריון לא רצוי בגיל צעיר, תחושת בדידות. נטייה להיגררות לארועים בהם יהיה אי ציות לחוק, מעורבות בתאונות דרכים, התנסות או שימוש באלכהול או סמים, הימורים.
לכן חשוב לברר עם כל משפחה מהו הצורך המרכזי עבורה ולסייע לה תוך מספר קטן של מפגשי תמיכה, לבנות סביבה תומכת ומאפשרת התפתחות תקינה עבור בני הבית הצעירים.
דוגמאות להשפעות הסביבה הביתית על תחושת הרווחה
במשפחת קשב (הורים ושני ילדים) מאזור המרכז להם סייעתי בהתארגנות מחודשת בכל המרחב בבית.
לפני:
בית בו הררי חפצים בכל מקום ולהם לא היה מקום. הררי פריטים שלצורך מציאת אחד היה צריך להשקיע שעות של חיפוש עצבני ומאשים.
אחרי:
הבנו יחדיו את הצרכים ולכן פעלנו בכל שלב ע"פ תכנון מוקדם ומוסכם.
הראשון תרומה והשלכת חפצים מיותרים.
השני צביעה מחדש של כל חדר.
שלוש ארגון עזרים תומכים, בסיוע הנדימן, על פי הצרכים של בני הבית.
עצרנו כדי להעריך את השינוי, ההקלה הזו היתה כל כך חשובה להם היא איפשרה לפנות מרחבי חיים לכל אחד מבני הבית. הם צבעו בצבעים חדשים ייחודיים מרחבים שיועדו ותכננו.
החוויה היתה פיזית ורגשית כל כך משמעותית שהפינות האישיות שנבנו צמצמו את המאבקים והכעסים בין בני הבית באופן דרמטי. האמא אמרה "לפני השינוי, כל רבע שעה מישהו צרח, רב או בכה. כעת צריך לחפש כל אחד. נהיה שקט בבית".
במשפחה אחרת מהדרום עזרתי להם בזום.
ההורים עובדים וכל מטלות הבית העמיסו והעיקו על הזמן הפנוי. הוחלט שרוצים לצאת לפעילות פנאי ביחד בשעות אחר הצהרים.
אז יצאנו להתארגנות מחודשת לתפקידים משתפים כל אחד מבני הבית בעל תפקיד.
ניקיון וסדר, קניות, תשלומים, רשימות קניות, מוסך, בנק, פריקה וסדר ועוד ועוד כולם שותפים בחיי היום.
מי עושה מה, כדי שדברים ומשימות חשובות לא יעלמו וינחתו בהפתעה, עם אי נעימות וריבית רצחנית.
חשוב להדגיש כי האימון למשפחה מתרכז בהיבטים הארגוניים ניהוליים של החיים כדי להכניס סדר וצפי בחיים המאורגנים של כל אחד מבני הבית ואין כאן היבט טיפולי כל שהוא. אך עצם ההבנייה מחדש של ניהול התא המשפחתי אפשר להם לנצל את שעות אחר הצהרים לפעולות מהנות יחדיו בפארקים הסמוכים לביתם.
המבט המחודד על ניהול התא המשפחתי קש"ר מגיע מעולמות הליווי והייעוץ שלי כיועצת ארגונית ואישית. אני רואה בעסק, ארגון זעיר, או ארגון גדול כמו גם בתא המשפחתי יחידה שצריכה לנהל את עצמה בקלות ובגמישות. התחום משליך מחיי הניהול בארגון ברוח הקאיזן, אל הניהול בחיי המשפחה.
כיצד התבררו הצרכים הללו? ההתאמה והצורך של משפחת קשב וניהולה?
מנהלים רבים שפגשתי התגלו כבעלי יכולות גבוהות בניהול וגם כבעלי מאפייני הפרעת קשב(שכיח). פגשתי בהם במהלך שנות הייעוץ והלווי הארגוני הרבות. אך סיפור אחד זכור לי במיוחד.
לפני עשור וחצי ליוותי מנהל מבריק עם מאפיני קשב ברורים, בעסק שלו בתעשיית האלומניום בצ'ק-פוסט בחיפה עם כעשרים וחמישה עובדים. עברנו תהליך למידה ניהולי ארגוני ברוח השיפור המתמיד קאיזן, ובסופו התגלגלנו לשיחה על המשפחה שלו.
הוא תאר את הקשיים בחיי היום לו לאישתו ושלושת הבנים המתבגרים(מאובחנים). שאלות ההכוונה שלי אפשרו לו להבין שמה שנכון לעסק נכון למשפחתו הגרעינית.
כעבור מספר חודשים התקשר לספר כמה מוצלח היה עבורו כל התהליך שאלתי: בארגון? לא! אמר, במשפחה.
הוא הצליח להוביל עם אישתו והילדים שינויים שמצאו בהם ערך רב בחיי המשפחה שלו. שאלתי בדבר העסק... "אהה זה כבר הסתדר מזמן ובקלות, המשפחה היתה לב ההשקעה שלי בתהליך השינוי".
מאז עזרתי למנהלים רבים בעסק שלהם, סיפרתי להם את הסיפור שלפניכם והם מגשימים שינויים דומים ומקבילים דומים גם בביתם.
כיום ידועים שעזרים ואמצעים טכנולוגיים התומכים בניהול עסקי ארגוני חלקם חינמיים, יכול להתאים גם לצרכים הבייתים ולסייע למשפחה בדיוק כמו בכל עסק או לכל מנהל. הטכנולוגיה מאפשרת הגעה לשיפור והקלה, מעבר לשינוי הממוקד בניהול התא המשפחתי או העסקי.
ולבסוף עוד טכנולוגייה בשרות הקשב: אימון מוחי-נוירופידבק
בנוסף ניתן היום לסייע למנהלים בעסקים ולבני הבית באמצעות פיתוח טכנולוגי שעושה אימון מוחי ומשפר את קשיי הקשב באמצעות אימון ממוחשב ומשחקי (מאושר משרד החינוך).
אימון מוחי בשיטת הנוירופידבק יכול לשפר את היעילות בעבודה למנהלים, לעובדים, להסיר חלק ממחסומי הקשב בעבודה וגם עבור בני הבית בלימודים ולסייע בהבאת רוגע ונינוחות יעילות ומיקוד הן בבית והן בחיי הניהול בעסק.
בהצלחה:)
Comments