מה הקשר בין עודף משקל להפרעת קשב?
אימוץ דרכי ניהול אישיות מתאימות עשוי להקל על קשיי והפרעת קשב.
באמצעותן ניתן להרוויח רוגע, בריאות, משקל מתאים ואיזון רגשי. תזונה נכונה היא אחת מן הדרכים.
הכתבה כאן חשובה מאוד להורים שהם כנראה עם קשיי /הפרעת קשב, שמגדלים ילדי קשב.
מעבר לצורך האישי של כל אחד מההורים יש חשיבות רבה עבור ילדיהם, הם זקוקים לגיוון תזונתי תקין בגדילתם. הסיכון שבעתיד כשיתבגרו, הם עשויים לחקות דרכי תזונה לא מתאימות ויסכנו את הבריאות שלהם.
הפרעת קשב המוגדרת גם כהפרעת "מטרייה", יכולה לבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים, ועלולה להפריע בלמידה, עבודה, חברים, בזוגיות וכיוצא בזה. התופעה שכיחה וניתן למצוא אותה בכל שכבות הגיל . היא מלווה את אנשי הקשב בכל תחום, גם בסופר ובמטבח.
מה הקשר בין אימפולסיביות לתזונה?
ההתנהגויות היותר מוכרות אצל צעירים ומבוגרים עם קשיי קשב הינן הדחיינות והאימפולסיביות והם ידחו את המשימה המוטלת עליהם שוב ושוב. "תכננתי" אומרת לי חברתי, "אבל שכחתי את הדף /להסתכל בדף בו כתבתי, ולא בטוח שאני גם יכולה או רוצה כעת".
מוכר? ואם כבר יש מי שמתכנן, הוא יהיה לזמן קצר ואחר כך הדחיינות והאימפולסיביות ישובו. הם חלק מ'התפקודים הניהוליים'.
אחד התחומים החשובים שחובה ללמד ילדים ומבוגרים לתכנן הינו נושא הבריאות. ידוע שתזונה היא בעלת השפעה חשובה על המשקל ובריאות הגוף והנפש בכל גיל ומצב. נמצא שהסיכון עולה פי שש בקרב אנשי הקשב.
הורים, המחברים את בעיות הקשב של ילדם במיוחד עם לימודים, מקווים שכאשר הוא יסיים את מסלול י"ב כיתות יתמו קשייהם וקשייו. זוהי טעות! הקשיים האישיים מתחילים כבוגרים וממשיכים בכל התחומים. הקשב נמצא ומלווה בכל מקום וזמן, גם בסופר ובמטבח על כלל השלכותיו.
הפרעת קשב ותזונה לקויה
רעבים? הלכתם לסופר? למאפייה? כאשר הרעב והחשק מטפסים, כל מה שרואות העיניים יכנס לעגלה וייאכל, בין אם הוא בריא או לא.
למה זה קורה? בגלל תכנון לקוי. אם לא הכנסתם את הקניות והכנת המזון לרשימת הביצוע השבועית, המקרר והמזווה התרוקנו וכל מה שנשאר זו עוגה ישנה ועבשה שאותה תאכלו במיידי. יתכן גם שדוכן המזון המהיר, הסמוך לביתכם או למקום עבודתכם, ייתן מענה מהיר. כך יקרה גם בהתארגנות ליום המחר, לימודים עבודה, נסיעות. חוטפים, שבעים לרגע, מלווים בתחושה סמויה, לא מודעת, של אי יציבות באספקת מזון עתידי (לתחושה זו השלכות עומק) ודוחים את 'מסע' הקניות.
כשכבר מחליטים לערוך קניות בסופר מגיעים אליו רעבים, נחפזים ואימפולסיביים. ההחלטות בבחירת סוגי המזון הן לא ממש שקולות. הכל זמין, המוצרים מפתים והכל יכול להיכנס לעגלה. מי מחליט מה לקנות? הרעב! ואתם יודעים במה יבחר ה'רעב'? ברור שיבחר במתוקים ופחממוות שיתנו אנרגיה מידית.
במצב בו ה'רעב' שולט האימפולסיביות 'עובדת היטב' והנחיות התזונה מתעופפות. ובל נשכח כי זה עלול לפגוע גם בבריאות האישית ובתקציב.
מזון מהיר המבוסס על החלטות רגעיות פוגם ביכולת לשמור על תזונה נאותה ומשקל. יש שממתינים למוטיבציה לבצע קניות, אך זה לא קורה ברציפות ולאורך זמן, והדחיינות עלולה לגרום לבולמוסי אכילה ורעב בלתי נשלטים.
כדי לשמור על מרכיבי ארוחה בריאה יש לתכנן את הקניות כך שהמוצרים יהיו זמינים בבית ולא להתעצל להכינה. כדי שזה יקרה הנה המלצה נוחה ומרגיעה.
אז אילו כלים ושיטות אפשר לאמץ כדי להצליח?
הצעה לשיפור ולהקלה
מעבר לאימון קשב אישי ו/או משפחתי, בכל אחת מהשיטות הנחקרות והמוכחות כיום, ישנן דרכי ניהול שמקלות על ההתמודדות עם הדחיינות והאימפולסיביות.
לדוגמה ביצוע רכישות שיטתיות באון ליין בסופר המועדף עליכם.
הכינו רשימה מסודרת, שהיא בריאה ומאוזנת לכם. אולי בעזרת תזונאית שתעזור לכם במספר קצר של מספגשים.
הרשימה תהיה בסיס קבוע לרכישה שבועית שתגיע הביתה לפי תזמון ידוע כל שבוע. משלוח מזון טרי יגיע ביום שקבעתם לביתכם. חלום!
כך תוכלו בקלות יותר לנהל ולגוון, המקרר והמזווה יהיו מלאים במוצרים טובים לכם, מהם תוכלו להכין מזון קל, מהיר-ביצוע ובריא בבית, גם ליום המחרת.
אז מה תרוויחו? רוגע, בריאות, משקל מתאים, איזון רגשי ותקציב משופר.
מקור: באנגלית לקריאה נספת, וגם כאן בעברית
מירי להק- יועצת אישית וארגונית וחברה בהנהלת איגוד היועצים הארגוניים. בעלת 'צעדים להצלחה, אימון הקשב'.
Comments